Gadefotografi i Danmark
August måneds udstilling i KunstLab handler om gadefotografi.
Alle dage har mennesker poseret for at få lavet et billede. Hvad enten det har drejet sig om et maleri eller et fotografi, har folk stillet sig op for at vise sig fra den bedste side. Mere end nogensinde ses det i vores selfie-kultur på de sociale netværk.
Hvor mange fotografer dyrker portrætteringen af mennesker i det opstillede fotografi, er der andre, der leder efter historien og udtrykket i det uposerede øjeblik og i det tilfældige møde med og mellem mennesker i det offentlige rum.
Genren er kendt som ”street photography”, ”street foto” eller gadefotografi i dette tilfælde.
Genren havde sin start for næsten 100 år siden, da kameraerne blev mindre og mere transportable og er i sin grundform i familie med dokumentar- og pressefotografiet. Hvor pressefotografer har en bunden opgave, går gadefotografer oftest rundt på offentlige steder for at fange ”øjeblikket”, den gode historie, i et enkelt foto.
Gadefotografi en lille niche i forhold til f.eks. landskabsfotografering eller portrætfotografering. Det kan skyldes flere ting. Dels føler mange sig forlegne ved at fotografere fremmede mennesker, og dels er antallet af pletskud meget få. De fleste gadefotografer trykker mange gange på udløseren, før de får et brugbart foto, som indeholder de kvaliteter man går efter.
I dag kan vi takke pressefotografer, dokumentarfotografer og gadefotografer for, at der eksisterer billeder fra vores fælles fortid i det offentlige rum. Nutidens påklædning, frisurer, briller, biler i gadebilledet, stemninger osv. bliver en dag historie. Flere gadefotografer indleverer billeder til lokalhistoriske museer, så der også om 100 år er lokale billeder af livet på gaden.
Fem gadefotografer udstiller i KunstLab. Det er Jan Jespersen, Allerød, Jacek Szkudlarek, Søborg, Niels Linneberg, Oksbøl, Søren Brøndum Christensen, Silkeborg og Daniel Hoffmann, Viborg. De er alle drevet af jagten på det gode og fortællende foto, det uposerede øjeblik, hvor alt går op i en højere enhed.
De fleste af billederne er glimt fra ganske almindelige hverdagssituationer fastfrosset i en brøkdel af et sekund.
Set med hver enkel fotografs individuelle blik, bliver de tit seværdige.
Det er nogle af disse glimt, som kan ses på udstillingen.
Søren Brøndum Christensen
Daniel Hoffmann
Niels Linneberg
Jan Jespersen